6101de81-2d0e-4e2c-b169-36585817b95c.jpg
Bandet bestod av Tom Erik Hasselgård (gitar/vokal), Marianne Thoresen (vokal), Thomas Kjøniksen (gitar), Ole Kristian Delviken (munnspill/trekkspill/vokal), Lars Martin Torp (bass), Kari Mette Torp (vokal), Frank Rune Johansen (trommer) og Alf Jørgen Eriksen (tangenter).

Jevn vekst i Fredrikstad Frikirke

Søndag 12. mars var det Springsteen-gudstjeneste i en fullsatt Fredrikstad Frikirke. Menigheten i «plankebyen» vokser jevnt og trutt, med fjoråret som det sterkeste vekståret så langt. Hva er hemmeligheten?

– Menighetens vekst kommer av flere forhold. Det viktigste er at vi gjennom de siste årene har fulgt en bevisst strategi for hvordan vi ønsker å drifte menigheten, sier pastor i Fredrikstad Frikirke Per Eriksen. Ved forrige årsskifte hadde menigheten 254 medlemmer med stemmerett, ved tusenårsskiftet var antallet 164. – Vi tror fornyelse og satsing på gudstjenesten er viktig. Enda viktigere er satsingen mot barn og ungdom. Dette har ført til at mange barnefamilier har funnet sin plass i menigheten. Barna har et skikkelig opplegg under alle gudstjenester. Jeg vil også framheve at vi har en utrolig dyktig stab, godt lederskap og ingen konflikter. Veksten er et resultat av tydelige prioriteringer og helhjertet innsats fra både ansatte og frivillige, sier Eriksen.

Gudstjeneste Underveis

De siste årene har menigheten jobbet mer med å inkludere innvandrere. Visjonen er å «inkludere-inspirere-involvere». – Det sier kanskje litt om sammensetningen i menigheten at av stab og menighetsstyre på åtte personer, er det bare én som har vokst opp i Frikirken, nemlig meg, påpeker Eriksen. For barnefamiliene tror han to ting er særlig viktig; et godt familie- og barnetilbud spesielt knyttet til gudstjenestene, og et gudstjenesteuttrykk som oppleves relevant og tidsriktig både med hensyn til forkynnelse og musikk. Siden begynnelsen av 2000-tallet har menigheten utviklet konseptet «Gudstjeneste Underveis», som arrangeres to ganger i semesteret. – Dette er en lavterskelgudstjeneste hvor folk som ikke har et spesielt aktivt forhold til tro og kirke er spesielt velkomne. Målet er å åpne menigheten for folk som er underveis i livsspørsmål og trosspørsmål. En åpen gudstjeneste hvor det skal være lett å invitere med seg folk, forteller Eriksen. Mange profilerte personer har gjestet gudstjenestene i årenes løp, blant andre Hadia Tajik, Knut Arild Hareide, Gunnar Stålsett, Kjell Arild Pollestad, Levi Henriksen, Signe Lippestad, Tomm Kristiansen, lokale stortingsrepresentanter, ordførere og kulturpersonligheter.

Åpent for alle

Andre ganger har det vært lagt opp til konseptgudstjenester, med sanger av Leonard Cohen, Johnny Cash og Bob Dylan. Bluesgudstjeneste og jazzgudstjeneste. – Selv om dette ikke har vært det viktigste for veksten i menigheten, har det betydd mye for selvbildet om hvem vi er og hvem vi vil framstå som. Fredrikstad Frikirke er verken karismatisk, konservativ eller høykirkelig. Vi vil være så åpne som vi kan for alle som trenger et kirkelig fellesskap, uavhengig av meninger og bakgrunn. Vi presenterer oss aldri som et alternativ til Den norske kirke, understreker Eriksen. Søndag 12. mars var det igjen klart for «Gudstjeneste Underveis», denne gangen med Bruce Springsteens låter på programmet. Med sanger av Springsteen og gjennom utvalgte bibeltekster og utdrag fra artistens selvbiografi «Born to Run», ble publikum tatt med på en «Springsteen-gudstjeneste». Det ble en reise gjennom artistens liv på godt og vondt.

Fra mørke til håp

Bandet startet med «The River» og avsluttet med «O Mary Don't You Weep». Slik gikk Springsteens opplevelser av mørke, nederlag, håp og seire i livet som en rød tråd gjennom gudstjenesten. Ifølge Per Eriksen beskriver også artisten selvbiografien sin som en gudstjeneste, og som en bønn. – I slutten av boken skriver han at han står utenfor sin barndoms kirke, St. Rose i Freehold, New Jersey. Han tenker på alt han prøvde å frigjøre seg fra i mange år. Men etter hvert som han ble moden og voksen, skjønte han mer og mer at dette var en del av ham selv: «Nok en gang stod jeg i skyggen av kirketårnet og kjente tyngden av sjelen i det gamle treet, vekten av hjembyen min. Og da kom ordene, og en velsignelse, tilbake til meg. Jeg hadde messet dem fram uten å tenke over det, uendelig mange ganger. Men nå hadde de en annen flyt: Fader Vår, du som er i himmelen. Helliget vorde ditt navn. Komme ditt rike. Skje din vilje, som i himmelen, så og på jorden. Gi oss i dag vårt daglige brød. Og forlat oss vår skyld som vi og forlater våre skyldnere. Led oss ikke inn i fristelse, men fri oss fra det onde, oss alle, for evig og alltid. Amen». – Så skriver han at dette som en gudstjeneste, er egentlig noe vi alle kan ta del i, for det handler om å gi hverandre livene våre. For da kan vi virkelig bety noe for hverandre, og hjelpe hverandre fremover. Og det er da det blir en gudstjeneste.

Begeistret

Tidligere Mali-misjonærer Ranveig og Odd Johannessen hadde tatt turen fra Moss for å overvære Springsteen-gudstjenesten. – Det er veldig flott å være her. Vi er veldig glad i Bruce Springsteen, så det er spesielt å høre sangene hans knyttet til tekstene i gudstjenesten, sa ekteparet fra Moss. Therese Grandahl er medlem i Fredrikstad Frikirke, og hun syntes gudstjenesten var kjempeflott. – De har gjort et bra låtvalg, med gode budskap. Og tekstene er fortsatt like aktuelle, selv om de er skrevet for lenge siden.