neville-og-lill-muir
Etter over 50 års innsats for døve har misjonæren og skolemannen Neville Muir fullført løpet. Ved sin side har australieren hatt sin norske kone Lill de fleste av disse årene. Bildet er tatt under en døvekonferanse i Stavern sommeren 2017. (Foto: Stein Gudvangen, KPK).

Døvepioneren Neville Muir er gått bort

Australske Neville Muir, som sammen med sin norske kone grunnla den kristne organisasjonen Deaf Ministries International, er død.

Muir var en pioner i arbeidet med å spre det kristne budskapet til hørselshemmede i to verdensdeler. Han møtte sin norske kone, Lill fra Fredrikstad, mens hun var misjonær i Japan for Den Evangelisk Lutherske Frikirke. De jobbet sammen for døve fra midten av 1970-tallet, og oppholdt seg i flere år i Sør-Korea.

Først jobbet de for organisasjonen World Opportunities International, men i 1990 dannet de sin egen organisasjon, Deaf Ministries International (DMI), som i dag har arbeid i omkring 20 land i Asia og Afrika, med hovedkontor i Australia.

Hjerte for de døve

På 1960-tallet underviste Neville Muir funksjonfrisk ungdom i Japan. Samtidig brant han for døve, og i 1965 fjernadopterte han en døv gutt i Sør-Korea.

– Mitt hjerte var hos de døve, sa han i et intervju med avisa Dagen sommeren 2017 da Deaf Ministries International hadde en stor internasjonal døvekonferanse i Stavern.

Muir ville være en døråpner for døve så de kunne få gode liv og høre om Jesus, et arbeid han og kona Lill viet hele sitt liv til. På DMI Norges nettside omtales Neville Muir som en avholdt misjonspioner og en som har «bidratt til at utallige døve har fått opplæring, fått kjenne Gud og fått hjelp til å skape seg en framtid.»

Neville Muir hadde en kreftdiagnose og døde i Australia 12. november etter en tids sykdom. Han ble gravlagt 30. november. Foruten kona Lill etterlater Muir seg parets fire sønner. Muir ble 75 år gammel.

Norsk leder

Det er flere bånd mellom Norge og Deaf Ministries International. Norske Gunnar Dehli har vært nestkommanderende i organisasjonen siden januar 2017. Dehli er lenge blitt sett på som den naturlige arvtakeren etter Neville Muir.

– Jeg kommer gradvis til å forsvinne ut av arbeidet. Andre vil ta over, sa Muir i 2017 og pekte på Dehli som framtidens DMI-leder. Dehli overtok topposisjonen i organisasjonen i august i år. KPK