Misjonsdokumentar-NRK

Misjonshistorie på NRK i morgen

Unike bilder og fimopptak fra Frikirkens misjonsarbeid i Kina samt Johan Tidemann Johansens barndom i Ankang presenteres i NRK-dokumentaren "Med Jesus i Kina". De to første programmene sendes på NRK1 tirsdag 11. og tirsdag 18. august kl.22.30, og den siste delen vises på NRK2 18. august kl.23.15. På bildet: Johan Tidemann Johansen og hans kone Kari.

NRK sender tre halvtimes programmer med tittelen «Med Jesus i Kina». Det første handler om misjonens historie og den kinesiske kirkes sterke stilling i dag. Det andre handler om Johan Tidemann Johansens barndom i Ankang - inkludert utdrag av et program om ham på kinesisk TV. Det tredje viser en unik fargefilm tatt opp i Ankang i 1947.

Dette opplyser Kalle Fürst, som er kjent fra mange år på TV-skjermen i NRK og i dag er pensjonist. De siste 20 årene har han jobbet i Kina. Tidligere misjonssekretær i Frikirkens misjonsarbeid Johan Tidemann Johansen vokste opp i Ankang, som barn av misjonærene Margaret Johansen og Johan Tidemann Johansen senior. I fjor ga han og kona Kari to verdifulle gaver til Ankang by, forteller han; et tegnet bilde av Ankang by fra 1926, i størrelsen 1,50 meter ganger 80 centimeter, og fargefilmen fra 1947.

– Første fargefilm

Filmen består av tre ruller med 16 millimeters fargefilm som den gang styreformann i Frikirkens Ytremisjon Carl Mortensen tok opp i Ankang under et besøk i 1947. – Disse er unike, de viser folkelivet i byen, hvordan folk var kledde, og hvordan byen var. Johansen forteller at filmen og annet historiske materiale de har fått herfra har ekstra stor verdi for folk i Ankang, som flere ganger har vært rammet av flom. – Den historiske dokumentasjonen om Ankang ble ødelagt, sier han. Han har også derfor samlet mange hundre bilder byen har fått.

– Filmen er den første fargefilmen som ble tatt opp i denne delen av Kina! sier Tidemann opprømt. Han driver og pakker, på vei til nok et opphold i landet i øst han vokste opp i og har hjertet sitt i. – Kalle Fürst ble også begeistret da han fikk se filmrullene. Han så deres verdi, og presenterte dem for NRK, som ble interessert i å vise dem i et program. Jeg kommenterer filmen underveis. Fürst har vært med Johansen fem ganger til Kina. Han fant også at Johan Tidemann Johansens person og historie var interessant for et program.

Programmer også på kinesisk TV

– Kalle Fürst ble med meg til Kina fordi riks-TV i Kina også hadde fattet interesse for filmene og ville lage tre programmer - om min oppvekst i Ankang og min tilbakevending til Kina fra 1983, og det siste programmet viser Mortensens film, som jeg fikk kommentere på kinesisk. Av disse programmene var det en stor lansering i Xian i fjor i september der min kone Kari og jeg var til stede. De ble vist på Ankang TV, i Shaanxi-provinsen. Kalle Fürst forteller til Budbæreren at de først tenkte å få sendt de kinesiske programmene på NRK. – Men de ble veldig kinesiske med mye lokalfokus. Det var lite misjonshistorie i dem og lite om Johan. Fürst lagde derfor de to nevnte dokumentarene for NRK og fikk restaurert filmen fra 1947 der. – Vi la på lyd, og professor på Musikkhøyskolen og fløytist Steinar Oftedal laget musikk til filmen, - han har også jobbet mye i Kina, sier Fürst.

De to første programmene sendes på NRK1 henholdsvis tirsdag 11.8 og tirsdag 18.8 kl. 22.30. Seriens tredje og siste program, sendes på NRK2 tirsdag 18.8 kl.23.15.
Seriens første program sendes i reprise 19.8 kl.13.35, og det andre programmet sendes på nytt den 20.8 kl.13.35.